Hondenkapsalon Kwispeltijd

Langharige vacht

Borstelen en kammen van deze vachten is een must. Altijd kunt u terecht met vragen over de vachtverzorging, ik leg het graag uit of als u langskomt doe ik het u graag voor.

Bij deze vachtsoort zien we dat de hond zowel lang dekhaar als lange onderwol heeft. Goede voorbeelden zijn: Bearded collie, Old english sheepdog en de Newfoundlander

De vacht:
Vaak is het verschil van onderwol lastig te zien, zeker als deze net zo lang is als de bovenvacht. Gecastreerde honden met deze vachtsoort lijken soms wel geëxplodeerd qua onderwol. Een regelmatig bezoek aan de trimsalon is geen overbodige luxe aangezien deze honden al veel haar hebben van zichzelf laat staan na een castratie. Voor veel eigenaren is het al een klus om door de dichte vachtstructuur te komen zonder dat de hond gecastreerd is, en zeker erna. Om de vacht weer te herstellen in de oorspronkelijk staat – waar het voor bedoeld is- zal de overvloedige onderwol eruit moeten. Ze krijgen het van de onderwol veel warmer en bij nattigheid buiten blijft de vacht veel en nog langer nat, nog niet te spreken over het feit dat de overmatige onderwol snel klit.

Borstelen:
Borstel en kam uw hond systematisch zo slaat u geen plek over. Begin bij de billen, achterbeen, staart. Ga dan naar de rug en buik. Om dan verder te gaan naar de schouder, voorbeen, oksel, borst en hoofd om daarna hetzelfde aan de andere kant te doen. Ik hou ervan het mezelf erg makkelijk te maken, vandaar ook dat ik heel systematisch borstel. Eerst vlak 1 - achterhand - dan vlak 2 - de rug en buik - om verder te gaan met vlak 3 - voorbenen en hoofd. -

Begin met borstelen onderaan en werk stukje voor stukje naar boven, als u geen tegendruk voelt van de vacht bent u erdoorheen. Borstel met een zachte touch, u wilt immers de vacht borstelen en niet door de huid heen. Ik zelf hou altijd een hand erachter als ijkpunt. Zeker bij de liesplooi, bepaalde pezen en de oksel.

Pak na het borstelen de kam, als u er gemakkelijk door heen gaat en geen klitten tegenkomt is de hond uit de klit. Komt u wel klitten tegen probeer deze met de punt van uw kam rustig los te peuteren. U zorgt ervoor dat de klit wat losser komt te zitten en vaak valt de klit er dan wél uit te halen.

Waarom deze vacht een trimmer nodig heeft:
Gecastreerde honden met deze vachtsoort kunnen flinke onderwol ontwikkelen na de ingreep, waardoor ze geregeld in de trimsalon komen. Vaak is door de dikke én lange vacht niet meer heen te komen. Om de vacht weer te herstellen in de oorspronkelijk staat – waar het voor bedoeld is- zal de overvloedige onderwol eruit moeten. Ze krijgen het van de onderwol veel warmer en bij nattigheid buiten blijft de vacht veel langer nat, wat ook kou kan opleveren. Als de overvloedige onderwol eruit is kunt u het ook veel beter bijhouden met borstelen en kammen.

Een bijkomend voordeel is dat na een bezoek aan de trimsalon u lang niet zoveel haar van uw hond meer in huis zult vinden, makkelijker kambaar is en deze er weer uitziet als voor de castratie!

Bij een trimbehandeling voor uw hond met deze vachtsoort word altijd:

 • nagels geknipt
 • gecheckt op vlooien
 • gecheckt op teken
 • het gebit nagekeken op bijzonderheden
 • de oren schoongemaakt/ geplukt
 • goed gewassen met de voor de vacht juiste shampoo
 • goed droog geblazen met de waterblazer
 • overvloedige onderwol word verwijderd
 • goed geborsteld/gekamd
 • eventueel ontdaan van klitten - mochten deze aanwezig zijn -
 • bij de voeten worden de pieken aan de bovenkant weer netjes geknipt
 • het haar bij de voetzooltjes word weer netjes kort geknipt

De hond word volgens rasstandaard in model gebracht mits u als klant natuurlijk anders wilt. Elke vacht word behandeld zoals die nodig heeft.