Hondenkapsalon Kwispeltijd

Stokharige vacht

De stokharige vacht is de originele vacht zoals we deze tegenkomen in de natuur. Dit zien we vooral terug bij de Duitse herder, husky’s en andere wolfachtigen.

De vacht:
De vacht bestaat uit een wollige onderwol en iets langere dekharen. Kenmerkend is dat als de onderwol gaat wisselen, deze in relatief hoogtempo los laat. Dit zijn de welbekende ‘plukken’ die we zien en kennen van bijv. de Duitse herder. Om te voorkomen dat de huid kaal word beginnen de dekharen met los laten tot de onderwol volledig is ingegroeid. Deze beide ruiperioden - van onderwol en dekharen - zorgt voor heel veel haar in huis.

Deze honden hebben eigenlijk geen borstel nodig, vaak helpt dit alleen maar de verharing sneller te gaan. Elke keer als u borstelt om de losse haren eruit te halen, trekt u nieuwe - ingroeiende - haren ook elke keer een klein stukje mee. Uiteindelijk komen deze sneller los (omdat eraan getrokken word) en de huid wil niet kaal worden, hij heeft immers de vacht nodig om bescherming te hebben. Zo word de cyclus steeds sneller herhaald en gaat de hond steeds sneller verharen.

Sommige rassen van deze vachtsoort kunnen na castratie veel onderwol produceren. Voor deze vachten is de badmethode erg fijn, zo raken ze in één klap veel loszittende haren én overvloedige onderwol kwijt.

Wat raad u mij dan aan om te doen:
De losse haren kunt u ook met uw hand er af 'vegen' over het algemeen is de druk die u met uw hand zet minder hard als met een borstel. Wat ook een goede tip is om met een vochtig washandje over uw hond heen te gaan - uiteraard met zachte touch - u zult zien dat er ook veel haar blijft 'hangen' aan het washandje. Tijdens de warmere dagen - grofweg voorjaar tot najaar - is zwemmen super goed voor uw hond!

Dit zijn de tips die ik al mijn klanten meegeef zodra ze bij mij komen vanwege verhaar problemen, zeker in combinatie met de badmethode heb ik al vele honden flink zien verminderen met verharen!

Onze oplossing:
Met erg verharen kunnen wij u helpen d.m.v. de badmethode. Samen met u kijken we voor de beste behandeling, deze vaak het verharen tot 75% verminderd én zeer huidvriendelijk. Onder het kopje badmethode staat nog wat meer informatie. Net als hier boven beschreven staat, geheel zonder uw hulp lukt het niet, een beter en sneller resultaat is er altijd als u meehelpt.

Een bijkomend voordeel is dat na een bezoek aan de trimsalon u lang niet zoveel haar van uw hond meer in huis zult vinden en deze er weer uitziet als 'nieuw' !

Bij een trimbehandeling voor uw hond met deze vachtsoort word altijd:

 • nagels geknipt
 • gecheckt op vlooien
 • gecheckt op teken
 • het gebit nagekeken op bijzonderheden
 • de oren schoongemaakt/ geplukt
 • goed gewassen met de voor de vacht juiste shampoo
 • goed droog geblazen met de waterblazer
 • overvloedige onderwol en losse haren worden verwijderd d.m.v. de badmethode
 • goed geborsteld/gekamd
 • eventueel ontdaan van klitten - mochten deze aanwezig zijn -
 • bij de voeten worden de pieken bovenop weer netjes geknipt
 • het haar onder de voetzooltjes word weer netjes kort geknipt

De hond word volgens rasstandaard in model gebracht mits u als klant natuurlijk anders wilt. Elke vacht word behandeld zoals die nodig heeft.