Hondenkapsalon Kwispeltijd

Ruwharige vacht

Ruwharige vachten bezitten een wollige ondervacht en stekelige of harde dekharen. Deze vacht kan geplukt worden als deze ´trimrijp´ is.

De vacht:
Vaak zien we in het huis waar een ruwharige kanjer woont dat er opeens vlokjes (wolken) haar zijn. Op dat moment is de hond zijn onderwol aan het verliezen en groeit de nieuwe onderwol in. Soms kan dit behoorlijk wat rommel geven waar een wasbeurt - zie badmethde - goed bij kan helpen. Zodra de onderwol is ingegroeid begint pas de vervanging van het stekelige dekhaar. De bovenvacht is na zo’n 4-8 weken erna trimrijp, deze kan dan uitgeplukt worden. Alleen word het bovenste - dode en loszitende/jeukende - dekhaar geplukt.

Plukken kan op twee manieren maar wat is het verschil en waar kies ik voor?

Algemeen:
Met het plukken tot de onderwol moet een hond wel beschikken over een goede onderwol, na het plukken staat de hond immers in zijn ‘hempje’ en dat moet wel voldoende bescherming geven. Mijn ervaring is ondertussen dat veel honden dit niet hebben.

Als u een hond heeft die het heerlijk vind buiten te struinen in de bosjes kan zijn huid goed beschadigen als hij alleen de onderwol als bescherming heeft. Het duurt altijd een tijdje voordat de hond weer bescherming heeft van zijn dekharen. Daarnaast moet het haar flink groeien voordat het trimrijp is - minstens 6 maanden, afhankelijk hoe hard de vacht is - en vaak zit er geen model meer in als de hond bijna naar de trimsalon gaat. Hij loopt er altijd maar tijdelijk in een 'net pak' bij. Ook is het plukken tot de onderwol zwaarder voor de hond - qua huid - dan wanneer de hond in een stripvacht staat.

Wat is een stripvacht?
Bij een stripvacht heb je naast de onderwol, twee lagen dekharen. Bij een stripvacht pluk je per keer de halve vacht eruit. Met het plukken van een stripvacht - welke veel honden al van nature hebben - halen wij gelijkmatig over de hele vacht de helft eruit. Terwijl de ene helft trimrijp is, groeit de andere helft in en krijg je een ritme - waardoor dus ook de twee lagen ontstaan.-. De hond heeft dus altijd dekharen boven zijn onderwol en is zo altijd beter beschermt tegen prikkelbosjes etc.  De stripvacht is eigenlijk de natuurlijke manier van plukken.

Vroeger gebeurde dit plukken door de honden zelf in de natuur als ze door prikkelbosjes heen gingen o.i.d. en er bleef haar aan het struikje hangen. Nooit was een hond tot op de onderwol ‘geplukt’ want dit ging in fases, een plukje hier en een plukje daar.Zo bleef hun huid beschermt en konden ze hun werk blijven doen. Tegenwoordig hebben onze honden vaak niet meer 'zo'n baan' en is het plukken van de hond - om zijn loszittende/jeukende vacht kwijt te raken - noodzaak i.p.v. luxe
Omdat de hond wat vaker in de trimsalon komt met een stripvacht - zo'n 3 tot 4 keer - ziet de hond er het hele jaar netjes uit : de hond waar u op gevallen bent!

Een stripvacht is zeker aan te bevelen:

 • voor honden met een dunne onderwol
 • fijne haarstructuur van de dekharen
 • wanneer u graag gaat voor het ‘knappe pak’ van uw hond

Hoe vaak ga ik naar de trimsalon?

 • Plukken tot de onderwol: ong. 2 keer per jaar
 • Stripvacht plukken: 3 tot 4 keer per jaar

Bij een trimbehandeling voor uw hond met deze vachtsoort word altijd:

 • nagels geknipt
 • gecheckt op vlooien
 • gecheckt op teken
 • >het gebit nagekeken op bijzonderheden
 • de oren schoongemaakt/ geplukt
 • goed geborsteld/gekamd
 • eventueel ontdaan van klitten - mochten deze aanwezig zijn -
 • uw hond word compleet in model geplukt
 • het haar onder de voetzooltjes word netjes kort gemaakt

Erg belangrijk vinden wij dat de ruwharige vacht echt geplukt word, word dit geknipt of geschoren geeft dat structuur en kleur verlies. Daarnaast gaat het haar sneller klitten en blijft langer nat. Uiteraard word er per hond gegekeken wat het beste is. Voor een hele oude hond die de trimbehandeling bijv. niet helemaal meer aankan kan het wel een fijne oplossing zijn om te knippen. Dit altijd in overleg met u als klant.

De hond word volgens rasstandaard in model gebracht mits u als klant natuurlijk anders wilt. Elke vacht word behandeld zoals die nodig heeft.