Hondenkapsalon Kwispeltijd

Kroesvacht

Borstelen en kammen van deze vachten is een must. Altijd kunt u terecht met vragen over de vachtverzorging, ik leg het graag uit of als u langskomt leg ik het u graag uit.

Kroesvachten:
Kroesvachten kennen we o.a. van de Poedel, Labradoodle, portugeese waterhond en de Bichon frisé. Dat kroesvachten niet verharen is niet waar, ze verharen wel degelijk. Als de vacht verhaart blijft het in de vacht zitten d.m.v. de krullende structuur, daarom ervaren we het vaak niet als verharen. Dit is ook waarom kroesvachten geregeld gekamd moeten worden. Anders kunnen klitten ontstaan en kan het uiteindelijk gaan vervilten. Dit kan heel pijnlijk zijn voor een hond. Denk u eens in dat u overal in uw oksel of lies haar heeft wat vervilt is en u uw arm of been omhoog wilt doen, het gaat trekken aan de huid, niet prettig toch?

Zijdevachten:
Dit zijn de vachten die wij kennen o.a. van de Maltezer, Shih Tzu, Boomer, Lhasa Apso en Yorkshire Terrier. Ze voelen zijdezacht, soms heel sluik, soms iets pluiziger of zelfs wat gekrult. Deze vachtsoort is een soort doorgroei vacht net als de - meeste- met een kroesvacht.

Vaak hebben ze geen onderwol en kunnen daardoor in de winter het wat eerder koud hebben. In de zomer moeten ze ook zeker niet te kort geschoren worden - onder een cm - dan hebben ze niet genoeg bescherming tegen o.a. de zon. Vanwege de vaak fijne structuur zie je elk hapje en scheerstreepje op de vacht. Deze honden worden dan ook altijd nog na geknipt met een effileerschaar. Dit is een speciale kniptechniek met een fijngetante schaar waardoor de vacht weer mooi natuurlijk valt. De beschrijving voor kammen en borstelen is hetzelfde voor zowel kroes als de zijdevacht.

Klitten ontdekken:
Klitten kunt u in een vroeg stadium al ontdekken, als u de vacht open legt - gewoon een scheiding - ziet u misschien van die kleine pluisbolletjes. Dat zijn de beginnende klitten, door de structuur van de haren blijven ze wat aan elkaar kleven. Als u deze pluisjes eruit haalt zult u zien dat u bijna geen grote klitten meer tegenkomt. Het duurt wel een aantal weken voordat zo’n klein pluisje een grote klit is geworden.

Borstelen:
Borstel en kam uw hond systematisch zo slaat u geen plek over. Begin bij de billen, achterbeen, staart. Ga dan naar de rug en buik. Om dan verder te gaan naar de schouder, voorbeen, oksel, borst en hoofd om daarna hetzelfde aan de andere kant te doen. Ik hou ervan het mezelf erg makkelijk te maken, vandaar ook dat ik heel systematisch borstel. Eerst vlak 1 - achterhand - dan vlak 2 - de rug en buik - om verder te gaan met vlak 3 - voorbenen en hoofd. -

Begin met borstelen onderaan en werk stukje voor stukje naar boven, als u geen tegendruk voelt van de vacht bent u erdoorheen. Borstel met een zachte touch, u wilt immers de vacht borstelen en niet door de huid heen. Ik zelf hou altijd een hand erachter als ijkpunt. Zeker bij de liesplooi, bepaalde pezen en de oksel. Naast dat u de vacht naar beneden borstelt kunt u dit ook omhoog - tegen het haar in - doen. Zo legt u de vacht ook open en ziet u vaak nóg beter waar de klitten zitten.

Pak na het borstelen de kam, als u er gemakkelijk door heen gaat en geen klitten tegenkomt is de hond uit de klit. Komt u wel klitten tegen probeer deze met de punt van uw kam rustig los te peuteren. U zorgt ervoor dat de klit wat losser komt te zitten en vaak valt de klit er dan wél uit te halen. 

Bij een trimbehandeling voor uw hond met deze vachtsoorten word altijd:

 • nagels geknipt
 • gecheckt op vlooien
 • gecheckt op teken
 • het gebit nagekeken op bijzonderheden
 • de oren schoongemaakt/ geplukt
 • goed gewassen met de voor de vacht juiste shampoo
 • goed droog geblazen met de waterblazer
 • goed geborsteld/gekamd
 • eventueel ontdaan van klitten - mochten deze aanwezig zijn -
 • uw hond word volledig geknipt of geschoren volgens de rasstandaard
 • het haar onder de voetzooltjes word weer netjes kort geknipt

De hond word volgens rasstandaard in model gebracht mits u als klant natuurlijk anders wilt. Elke vacht word behandeld zoals die nodig heeft.