Hondenkapsalon Kwispeltijd

Vachtverzorging

Zoveel verschillende rassen zoveel verschillende vachten. De een heeft bijna geen verzorging nodig en de ander vergt veel inspanning om de vacht mooi en klitvrij te houden. Bij elke vacht hoort een bepaalde verzorging, bij Kwispeltijd kunt u terecht voor al uw vragen en advies.

Mate van verharen:
Alle honden verharen maar de mate waarin dat gebeurt is verschillend. Zoals van poedels en labradoodles word gezegd dat ze niet verharen, al is dat niet waar. Als de haren los gaan blijven ze zitten in de kroesvacht zitten die deze honden van nature hebben. Dat terwijl bijv. een Labrador ontzettend veel kan verharen.

Waarom borstelen zo belangrijk is:
De meeste vachten moeten regelmatig geborsteld worden.Gebeurt dit niet zal de vacht gaan klitten en uiteindelijk vervilten. Dit kan voor de hond zeer pijnlijk zijn, denk alleen maar aan plekken die ze veel rekken en strekken zoals bij in de oksels, liezen en bij het kontje en met elke beweging rukjes voelen aan de huid vanwege de klitten. Om bewegen plezier te laten blijven is borstelen en kammen heel belangrijk, u wilt immers toch niet dat uw trouwe viervoeter pijn heeft?

Verharen:
Er zijn ook honden die makkelijk de losse haren uit de vacht verliezen, deze vind u vaak in huis en of op uw kleding. Baasjes van een half lang harige Golden Retriever, maar ook de spaniels en setters vallen hieronder, de stokharige herder of husky en andere kortharige rassen zoals o.a. de Labrador herkennen we dit maar al te goed van. Deze overmatige verharing kan heel erg goed verholpen worden, en niet zoals soms gezegd word door het haar af te scheren. Sterker nog de verharing gaat gewoon door en de haarstructuur van uw hond word zelfs slapper wat weer veel klitten tot gevolg heeft. Om nog niet te spreken over kleur verlies. De ruwharige vacht heeft zijn eigen (vaak wat stug ervaren) structuur, deze hoort geplukt te worden.  Langharige honden zoals een Newfoundlander, benner sennenhond of hovawart kunnen ook goed klitten als deze niet goed worden bijgehouden met kammen. deze honden beschikken over een lange dekvacht met lange onderwol. Worden deze rassen gecastreerd is er vaak niet meer door heen te komen door de eigenaar en word vaak onze hulp ingeroepen.

Wij gaan voor de beste behandeling voor uw hond en kijken ook voor de behandeling naar het type vacht wat uw hond heeft. Voor de verhaar en ontwoltypes is de badmethode erg fijn en levert  zeker 75% minder problemen op met het verharen.